Santa Fe. Oraş în statul New Mexico, reşedinţă a comitatului Sante Fe din 1852 este situat pe râul Santa Fe la poalele Munţilor Sangre de Cristo. Fondat de spanioli la 1610 a servit multă vreme ca centru administrativ, militar şi misionar al regiunii. După independenţa Mexicului în 1821, odată cu deschiderea Santa Fe Trail, drumul care făcea legătura cu aşezările din valea fluviului Missouri, numeroşi americani, negustori, trappers şi alţi oameni ai frontierei, precum Charles Bent, Ceran de Saint Vrain, Lucien B. Maxwell, Christopher Carson şi alţii s-au stabilit aici, luând în căsătorie tinere din familiile aristocraţiei spaniole şi obţinând din partea autorităţilor locale drepturi de proprietate asupra unor mari suprafeţe de teren în regiune.

În timpul războiului mexican, oraşul a fost ocupat de trupele americane conduse de colonelul Stephen W. Kearney, iar după ce în 1848 Teritoriul New Mexico a fost cedat Statelor Unite, Santa Fe a devenit la 1851 capitală a acestuia. În aceeaşi perioadă, pentru controlul regiunii şi prevenirea oricăror ostilităţi în noul teritoriu a fost construit în vecinătatea oraşului, Fort Marcy, o imensă structură din adobe, care însă nu a fost utilizată niciodată, fiind abandonată la 1868.

Războiul civil a avut un slab răsunet în aceste locuri, dar Santa Fe a fost ocupată vreme de două săptămâni în 1862, de trupe confederate. Ulterior oraşul s-a dezvoltat ca important centru al comerţului cu indienii, cu crescătorii de vite şi cu fermierii. Aurul, descoperit în regiune încă din 1828 de către spanioli, a dus la apariţia în anii ’70 a numeroase mici tabere miniere în munţii din jur, dar spre deosebire de alte regiuni din Vest, goana după aur în aceste locuri a fost de scurtă durată.

Primul ziar de limbă engleză în sud-vestul Statelor Unite a apărut aici la 1847, iar calea ferată Santa Fe sosea aici dinspre Lamy, în ianuarie 1880. O cale ferată cu ecartament îngust, construită de o firmă subsidiară a companiei Denver and Rio Grande a atins Santa Fe venind dinspre nord în ianuarie 1887. Pe la 1889 Santa Fe era cel mai important oraş al sud-vestului, avea o curte de justiţie, numeroase bănci şi ziare, şase biserici şi o mănăstire de maici, cea mai impozantă clădire a oraşului fiind Palatul Guvernatorilor. Populaţia sa la aceeaşi dată număra 6.000 locuitori.

2010 © Wildwest-Magazin