Virginia City, Montana. Oraş minier în comitatul Madison din sud-vestul Montanei a fost întemeiată în iunie 1863, după ce un grup de prospectori din Bannack City a descoperit aici zăcământul aurifer de la Alder Gulch. Goana după aur la Virginia City a fost cea mai violentă din întreg Vestul american, primele sale zile caracterizându-se printr-o domnie a fărădelegii şi delicvenţei, a crimei şi a tâlhăriei instaurată de celebra bandă a şerifului Plummer. Totul a durat până la sfârşitul lui 1863, când cinci locuitori din Virginia City şi patru dintr-o tabără minieră învecinată, Nevada City, au întemeiat un comitet de vigilenţă publică care în decurs de câteva luni a instaurat ordinea în ţinut. În 1865 Virginia City a devenit capitala Teritoriului Montana, calitate menţinută vreme de zece ani până la înlocuirea ei cu Helena. Virginia City Post, primul ziar din Montana a apărut aici începând din 27 august 1864.

 

Virginia City, Nevada. Oraş minier în comitatul Stoney din Nevada a fost întemeiat la 1858 şi botezat în onoarea unui căutător de aur poreclit “Old Virginia” Fenimore. A cunoscut o evoluţie foarte rapidă după descoperirea în iunie 1859 a celebrului Comstock Lode, cel mai bogat zăcământ argentifer din lume. Noi descoperiri, la 1873 au dat un nou impuls dezvoltării sale, cifra producţiei miniere atingând 36 milioane dolari la 1878. Anii ‘80 au adus epuizarea principalelor sale zăcăminte, astfel încât la 1898 ultima mină din Virginia City a fost închisă, aşezarea transformându-se încet dar sigur într-un ghost town.

În perioada sa de glorie, în valea de la poalele Muntelui Davidson, oraşul avea şase biserici şi o sută de saloonuri. Două cotidiene, Enterprise (printre ai cărui colaboratori s-a numărat Samuel L. Clemens, celebru ulterior sub pseudonimul Mark Twain) şi Union, precum şi săptămânalul literar Occidental apăreau aici. La 1861, când Teritoriul Nevada a fost creat de Congresul S.U.A., Virginia City deţinea trei sferturi din populaţia acestuia, iar în anii ‘70 numărul locuitorilor săi ajunsese la 30.000. O cale ferată, construită de compania feroviară Virginia & Truckee sosea aici la 1869 venind dinspre Reno, prin Carson City.

2010 © Wildwest-Magazin