Goodnight, Charles (5 mar. 1836 –12 dec. 1929). Crescător de vite şi pionier al sud-vestului Statelor Unite s-a născut în Illinois din strămoşi germani. Stabilit în Texas, la vârsta de douăzeci de ani era cowboy în comitatul Mullan, iar un an mai târziu făcea parte din regimentele de Texas Rangers ce luptau în comitatul Palo Pinto din nord-vestul frontierei texane împotriva cetelor ostile ale indienilor Comanche şi Kiowa. Sub comanda căpitanului Jack Cureton a participat la o bătălie indiană pe râul Pease la 1860, iar în timpul războiului civil a fost cercetaş într-un regiment de frontieră al Texas Rangers. La un an după război a fost primul texan care a întemeiat un ranch în valea râului Pecos din sudul Teritoriului New Mexico, iar doi ani mai târziu a înfiinţat un altul pe râul Apishapa din Colorado. Un al treilea ranch al său, întemeiat la 1870 se afla pe Arkansas, la patru mile amonte de Pueblo. Ulterior s-a asociat cu un alt crescător de vite, Oliver Loving, fondând împreună bine-cunoscutul Goodnight & Loving Trail, iar în 1875 a deschis New Goodnight Trail între păşunile de pe râul Alamogordo din New Mexico şi staţia de cale ferată Granada, din Colorado.

În primăvara lui 1876, cu o cireadă de 1.600 vite a traversat regiunea Llano Estacado şi după trei sute de mile a întemeiat în Palo Duro Canyon, în parteneriat cu irlandezul John Adair, un ranch care pe cele patru sute de mii hectare (circa un milion acri) a ajuns la un efectiv de o sută mii capete de vită. De aici a făcut de-a lungul vremii numeroase transporturi de animale spre târgul de la Dodge City. Tot aici a înfiinţat prima rezervaţie de bizoni din câmpiile sudice, prin încrucişări între bizonul american şi vaca de rasă Polled Angus obţinând prima cireadă de cattalo.

Goodnight a întreţinut relaţii amicale cu triburile băştinaşe din regiune, mai ales cu indienii Kiowa şi Pueblo din Taos, iar în timpul conflictelor cu indienii Comanche a tratat în numeroase rânduri cu marele şef Quanah Parker. A dus o luptă susţinută împotriva delicvenţei, înfiinţând la 1880 o asociaţie a crescătorilor de vite din Panhandle, pentru o campanie organizată împotriva furtului de vite şi fărădelegii la frontieră.

2010 © Wildwest-Magazin