Nez Perce. Trib amerindian din familia lingvistică Shahaptian a fost botezat astfel de către negustorii de blănuri franco-canadieni, probabil după gestica prin care tribul era desemnat în limbajul semnelor, căci spre deosebire de alte triburi amerindiene, membrii acestui trib nu purtau podoabe nazale. Iniţial pescuitori de somon pe râul Snake, după venirea calului, indienii Nez Perce au devenit vânători de bizoni şi împreună cu aliaţii lor, Flathead, au început să pătrundă spre nordul Marilor Câmpii, intrând în conflict cu triburile Blackfeet şi Gros Ventre.

Primii albi pe care i-au întâlnit au fost negustorii de blănuri canadieni din slujba North-West Company şi Hudson Bay Company, iar cu americanii primele contacte au fost stabilite de membrii expediţiei condusă de Lewis şi Clark.

Au semnat mai multe tratate cu Statele Unite, conflictele cu colonizatorii culminând cu eroicul marş al căpeteniei Joseph, capturat de trupele generalului Miles în apropierea graniţei cu Canada, unde acesta intenţiona să se refugieze împreună cu tribul său.

2010 © Wildwest-Magazin